'To Friar John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt'

'To Friar John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt' Dock inte för att drickas!

Tidig Whiskey quaich från Irland - att dricka aqua vitae eller jesu blod ur!

Bakgrund till whiskyns tillkomst

1494.jpg

Den första skotska dokumentationen om uisge beatha - aqua vitae - whisky återfinns redan 1494 AD i en inköpslista hos klosterbrodern John Cor från Tiron Abbey i Lindores i Fife. Han skulle troligen göra sprit-brännvin för alkemiska övningar och livselixir, inte drycken - uisge beatha eller aquavitae - eller "brännvin" som vi känner den. Oftast var det munkar och präster som på den tiden satt inne med kunskaperna - i de mest skilda ämnen. På senare tid har irländarna ifrågasatt om det var skottarna som var först på plan då det gäller whisk(e)y - de flesta munkarna fanns ju på Irland och därmed kunskapen... dessutom kristnades skottarna av iriska munkar.
- Det finns numera skriftliga bevis att Irländsk whisky har anor från 1405 AD; i "Annals of Clonmacnoise," där det står: ”A.D. 1405 - Richard Magrannell, hövdingen av Moyntyreolas, dog vid juletid efter att intagit ett överflöd av aqua vitae" = livets vatten = Poitín; sedemera känt under namnet "whiskey". Aka "aqua mortis. ”

Emellertid upphörde ju munkväsendet så småningom i Skottland och kunskapen att destillera spreds ut i byarna, vilket dock inte sågs med blida ögon av överheten, särskilt den engelska - efter unionens bildande.

Whiskyn blev en viktig del av bondens ekonomi. Det som blev över av kornskörden använde man till tillverkning av alkohol. Skottarna fick ha sin whisky ifred ända tills unionen mellan England och Skottland 1707. Det stiftades många lagar under 1700-talet för att kontrollera whiskynäringen. 1757 förbjöds destillering i Storbritannien på grund av missväxt. Förbudet gällde inte destillering för husbehov. Förbudet öppnade vägarna för whiskysmugglare i högländerna. För att stoppa smugglingen infördes en mäsklag 1784. Lagens syfte var att uppmuntra laglig destillering. Skatten skulle beräknas på kittelpannornas storlek och inte på mäsken. Resultatet blev att smugglingen fortsatte. Nu valde det brittiska parlamentet att ta tag i detta, denna gång med högre skatter och destilleri- licens krävdes även för hembränningen. Åtskilliga engelska skattmasar, s.k. excisemen, fick sätta livet till i de skotska bergen. Att lura skattmasarna fick snabbt karaktär av nationalsport i Skottland.

hembrännare.gif

Destillationsapparaturen - the Pot still -gjordes ofta väldigt liten för att snabbt kunna plockas isär och gömmas. Den illegala anläggningen bestod av ett metallkärl som var slutet. I kärlet kokade man mäsken på korn/grönmalt eller andra sädessorter över en eld. Ett litet rör där spritångan från kärlet gick och sedan hade man vatten för rörets avkylning. Sist men inte minst hade man en tunna där man samlade spriten.

1823 antogs en lag -The-Excise-Act- om destillationen av sprit. En licensavgift infördes samtidigt som en minimiproduktion på 150 liter per år lagstadgades. Cirka 20 år senare belades varje såld flaska whisky med skatt och tack vare dessa lagar byggdes det fler destillerier, vilka resulterade i att whiskyn fick en bättre och jämnare kvalitet.

Ett av de första större destillerierna som tog ut licens var The Glenlivet 1824, tätt åtföljd av bl.a. The Glendronach och The Macallan i Högländerna. De första kommersiella destillerierna hade varit verksamma från den senare delen av 1700-talet. Dessa destillerier var Bowmore 1779 och Lagavulin 1816 på ön Islay, Littlemill 1773 i Lågländerna samt Toberoy 1823 från ön Mull som tillhör distriktet Högländerna.

Vilka var det då som drack whisky?

Till en början var det enbart de skotska bönderna som drack whisky för att hålla värmen under kalla vinternätter. De besuttna i Skottland och England föredrog franska viner och cognac. Vanliga engelsmän drack helst gin.
Det är först på 1830-talet då den kontinuerliga destilleringspannan uppfanns av Robert Stein och Aennes Coffey som drycken börjar likna vad vi idag kallar blended whisky och dessutom få större spridning. Coffeypannan producerade sprit billigare och renare och i större kvantitet och eftersom processen var kontinuerlig. Tidigare var nästan all tillverkning i liten skala - typ hantverk - och endast av malttyp, åtminstone i Högländerna.
Blended whisky. Adrian Usher, agent för George Smiths maltwhisky The Glenlivet, började att blanda olika whiskytyper ( malt + grain) för att få fram en lättare whisky. Den nya whiskyn- blends (blandad whisky), blev populär och blev billigare. Nya stora destillerier grundlades under 1890-talet. Man kallade denna typ Blended Scotch whisky för att avskilja den från andra whisky eller whiskey varianter gjorda på annat håll i världen.

1863 drabbades de franska vinodlingarna av vinlusen - Phylloxera. Många vinodlingar fick brännas ner. Kvällskonjaken fick då ersattes av den skotska whiskyn. Det blev även populärt att importera och sippa sherry från Spanien. De tomma sherryfaten började användas av whiskytillverkarna. Man upptäckte att maltwhisky lagrad på sherryfat inte särskilde sig i smaken så väldigt mycket från cognac.

Men det var först på 1950 - 60-talen som intresset för single malt kom att öka utanför Skottland. Många bolag, bland dem William Grant & Son som drev The Glenfiddich distillery, började att marknadsföra maltwhiskyn. The Glenfiddich är idag det mest sålda maltwhiskymärket.
På grund av höga löne- och marknadsföringskostnader för många mindre destillerier, köpte bl.a. bolagsgruppen United Distillers 1963 upp några av dessa och gav en garanti för den fortsatta driften. Den observanta läsaren har upptäckt att whiskytillverkningens pastorala ursprung för länge sedan har lämnats och handhas nu av stora multinationella bolagsgrupper. Whiskyindustrin är Skottlands främsta exportindustri och Storbritanniens femte största industri. Det exporteras över 1,2 miljarder flaskor whisky (både blended och malt) från Skottland. Exportinkomsterna för whisky för år 2017 var motsvarande ca. 50 miljarder kronor och ca 12.000 personer jobbar direkt med whisky indirekt - + 40.000 personer. Definitionen av drycken lagfästes 1909 i Storbritannien och upphöjdes till EU-lag 1989.

Irländsk whiskey - Irländarna var troligen före skottarna med att destillera sprit. Det finns numera skriftliga bevis att Irländsk whisky har anor från 1405 AD. Det första "licensierade" whiskey destilleriet Bushmills finns på Nord-Irland. Den Irländska whiskeyn var omåttligt populär i Storbritannien under 1700 och 1800-talet och det finns siffror på att det 1779 fanns 1200 destillerier på Irland.
Flertalet var givetvis illegala som sålde och skeppade vidare. Skattehöjningar för whiskey-destillering samt uppmärksamma tjänstemän gjorde att antalet destilleriet sjönk, 1822 fanns det endast 20 legala och uppskattningsvis cirka 800 illegala destillerier. Bättre tider såg dock till att det blev lättare att tillverka whiskey och omkring sekelskiftet 1900 var den irländska whiskeyn den dominerande starkspriten i Storbritannien och den exporterades i stora mängder till Amerika och Västindien. De stora destillerierna blev snabbt större på bekostnad av de mindre som många gånger drevs i konkurs. Drivande på Irland var familjerna Jameson och Powers i Dublin som hade det nödvändiga kapitalet att satsa och expandera. Amerikas alkoholförbud samt de allt mer populära skotska blended whiskeyn gjorde att den irländska whiskeyn tappade ordentligt i försäljning. När förbudstiden var över i Amerika klarade inte irländarna av att möta den ökande efterfrågan. En stor orsak till detta var deras motvilja att använda kolonndestillering, som de ansåg skapa en alltför undermålig produkt. Skottland och Kanada hade dock stora depåer av whiskey och kunde snabbt förse de törstiga amerikanerna. Efter andra världskriget var det snudd på en total bankrutt av den irländska whiskeyindustrin och på 1960-talet upplevde irländsk whiskey en sådan kraftig nedgång att de hade svårt att överleva även på den inhemska marknaden. Exporten var i det närmaste obetydlig. 1966 gick de kvarvarande destillerierna ihop, John Powers & Sons, John Jamesons & Sons samt Cork distillery och bildade Irish Distillers (IDL). Cooley distillery startades 1987. Det är ingen hemlighet att irländsk whisky upplever en förvånansvärt stark renässans. Från bara fyra destillerier 2013 finns nu -2021 - trettio destillerier på Irland med många fler planerade.

Några milstolpar ur whiskyns historia.

1405 - den första skriftliga uppteckningen om whiskey dyker upp i Irish Annals of Clonmacnoise, där det dokumenterades att huvudet av en klan hade dött av att "ta ett överflöd av aqua vitae" Aka "aqua mortis. ”
- OBS säger inget om tillverkning..kunde vara skotsk eftersom han dog!!
1494 – dokumenterade bevis på destillering av whisky som förekom i Skottland. Det finns antecknat i statskassan från 1494 att kung James IV av Skottland "skänkte 8 bollar spannmål för att göra aqua vitae" till broder John Cor. Tillverkningen var dock för att göra elixier…inte drickat uisge beatha! (uskebeaghe)
1536 -1541 - Henrik VIII upplöser klostren. Munkar, och deras destillationsmetoder, blir en del av den allmänna befolkningens ägodelar.
1600-talet - whiskydestillation förs till Nordamerika av irländska och skotska immigranter.
1608 – En kunglig licens beviljades till Old Bushmills Distillery i Nordirland för att destillera whiskey.

1707 – Acts of Union slog samman kungadömena Skottland och England, såväl som deras parlament.
Detta såg början på ökade ansträngningar för att beskatta och kontrollera olaglig whiskydestillering.
1725 – en maltskatt införs som hotar de småskaliga olagliga destillatörerna av whisky.
1822 - Lagen om illegal destillation (Skottland) införs, vilket medför hårdare straff för produktion,
leverans och drickande av illegal whisky.
1823 - Excise Act – licensavgift för destillering av whisky infördes och skatten på whisky sänktes avsevärt.
1830 – Irländaren Aeneas Coffey patenterar sin "kontinuerliga" still kolonn som småningom skulle revolutionera produktionen av whisky och bana väg för blandade whiskysorter att komma in på marknaden. Dock inte på Irland och whiskey!

Idag tillverkas whisky-whiskey (malt, blended, grain) i mer än 30 länder!

Legendarer inom whisky: Paddy Flaherty, John Power, Edward Dyer, Shinjiro Torii, George Ballantine, James Buchanan, John Grant, William Grant, George Smith, Robert Stein, George Urquhart, Aeneas Coffey, Hiram Walker, Masataka Taketsuru, James Buchanan, Elijah Craig, Jack Daniel, George A. Dickel, Booker Noe, George T. Stagg, Pappy Van Winkle, Robert Burns och många fler.

LITE WHISKY FAKTA
Med ett värde av 4,91 miljarder pund stod skotsk whiskyexport för över 20 procent av all brittisk export av mat och dryck under 2019.

  • Suntory har skapat sin alldeles egna jäststam: Suntoryeus Lactobacillus.

  • Enligt Kentucky Distillers Association produceras 95 procent av all bourbonwhisky i Kentucky

  • Varje sekund exporteras cirka 42 flaskor whisky från Skottland.

  • Det skotska parlamentet beskattade whisky för första gången 1644.

  • Enligt The French Federation of Spirits står whisky för den högsta detaljförsäljningen av någon sprit i Frankrike med 47,2 procent. Detta att jämföra med Cognac som endast utgör 0,7 procent av försäljningen.

  • Ett 30 år gammalt fat av Macallan satte nytt världsrekord 2019 för det dyraste whiskyfat som någonsin sålts på auktion. Den inbringade hela $572 000.

  • Glenfiddich-flaskan har en triangulär form för att representera
    whiskytillverkningens tre pelare: luft, vatten och korn. De glömde den fjärde faten!

  • Den stora majoriteten av whisky som exporteras från Skottland är blandad, inte single malt.

  • Japanska whiskytillverkare byter sällan fat med varandra på grund av hur konkurrenskraftig marknaden är.

  • Frank Sinatra begravdes med en flaska Jack Daniel's.

  • Olagrad amerikansk whisky kallas ofta "vit hund".

  • Jack Daniels destilleri ligger i ett "torrt län", vilket innebär att alkoholförsäljning där är förbjuden.
    Ett undantag har gjorts för destilleriet.

  • John Jameson, grundaren av Jamesons irländska whisky var skotsk.

  • John 'Johnnie' Walker var en livshandlare i Kilmarnock, Skottland i mitten av 1800-talet som specialiserade sig på att blanda te innan han bestämde sig för att börja blanda whisky.

  • Det första skotska destilleriet som installerade en Coffey Still var Grange Distillery,

  • som tystnade 1851.

  • Det finns över 300 000 sorter av korn men endast ett fåtal är lämpliga för produktion av maltwhisky.

  • Charles Joughin, bagaren ombord på den dömda Titanic, trampade vatten i tre timmar innan han räddades. Han hävdade att han inte hade fallit under för kylan på grund av mängden whisky han hade druckit innan olyckan, medan fartyget höll på att sjunka.

  • 1956 ersatte Whisky William i Natos fonetiska alfabet.

  • År 1994 var det 500 år sedan den första skriftliga referensen till skotsk whisky skrevs.
    Många producenter släppte jubileumsbuteljeringar.

  • På viktoriansk tid tillät vissa skotska destillerier arbetare att stanna för en dram varje gång en klocka ringde.

  • Glenturrets destilleriberömda katt, Towser the Mouser, tros ha fångat 28 899 möss under sin 24-åriga livstid, vilket väcker frågan: vem räknade?

  • Destillerade alkoholhaltiga drycker gjorda av glutenkorn blir glutenfria på grund av destillation som tar bort glutenproteiner.

  • Andrew Usher i Edinburgh, var en pionjär för “skotsk blandad whisky” på 1800-talet.

  • Sir Nikola Tesla drack whisky varje dag för att han trodde att det skulle få honom att leva i 150 år.

  • Den roterande mekanismen som drar tunga kopparkedjor runt basen på en destillationsapparat för att förhindra att den fastnar eller bränner sig kallas en rummager =rotare.

  • En tunnbindarlärling måste arbeta tillsammans i fyra år innan han får ta sig an sin egen tunna.

  • Robert Burns hade en gång jobbet som exciseman och skrev förtjust om whisky i sin poesi.

  • En stor ek sägs ge tillräckligt med trä för cirka tre 227-liters fat.

  • För att avsluta manuset till Blue Dahlia drack författaren Raymond Chandler whisky i åtta dagar medan han övervakades av sex sekreterare, en sjuksköterska och en läkare.

  • I skrivande stund -2022- finns det 133 destillerier som har licens att producera skotsk whisky.

  • Bourbon kan göras var som helst i USA, inte bara i Kentucky.

  • Om bourbon har lagrats i mer än två år men mindre än fyra, måste den ha
    en åldersangivelse på etiketten.

  • Wild Turkey förlitar sig på samma stam av levande jäst för en jämn kvalitet över sina bourbons. Det är därför logiskt att det finns en nödplan om något skulle hända med dess destilleri i Kentucky: företaget har hemliga förråd av sin egenutvecklade jäst gömd över hela landet.

  • Den berömda rödvaxförseglade Maker's Mark-flaskan designades av destilleriets fru, Margie Samuels. Samuels ville ha något som skulle sticka ut i spritbutiken och försäkra dem som dricker att denna bourbon var kvalitetsgjord. Hon kom också på namnet, som kommer från "tillverkarens märke", en signatur som indikerar att en produkt är handgjord.

  • Keeper of the Quaich” tilldelas dem som gör en enastående insats till den skotska whiskyindustrin i minst fem år och framstående Keepers kan utbildas till att bli Masters of the Quaich.

  • Joe Sheridan, i Limerick hävdar att han uppfunnit och döpt Irish Coffee. En grupp amerikanska passagerare gick av från en Pan Am-flygbåt en eländig vinterkväll på 1940-talet, så Sheridan lade whisky till deras kaffe (fanns inget kaffe annars..bara te!). När de frågade om de fick brasilianskt kaffe, svarade Sheridan: "Nej, irländskt kaffe".

  • Under mältningsprocessen vändes kornet traditionellt med spade för att främja jämn mältning och minska trasslingen av korngroddar. Som ett resultat av dessa upprepade rörelser drabbades maltmakarna av ett tillstånd som gjorde att ena armen hängde lägre än den andra – känd som Monkey shoulder.

  • En whisky från 1896 från Ernest Shackletons antarktiska expedition hittades 2006 och finns bevarad på Nya Zeeland.

  • Irländsk Pot still whisky görs genom att kombinera både mältat och omältat korn i mashbill, före jäsning, och sedan destillera i traditionella koppar pot stills.

  • Monopolet i Finland som en gång var ensamt ansvarig för att producera finsk alkohol (inklusive whisky) var också ansvarig för tillverkningen av molotovcocktails för sin militär.

  • Island är hem för bara två whiskydestillerier, som båda använder fårgödsel i stället för kol/torv som bränsle för att bränna korn.

  • Glenmorangies stills är 5,14 meter höga och är de högsta i Skottland.

  • Kikori är en japansk “whisky” gjord på 100 procent ris.

  • Skotsk whisky bidrar med nästan 5 miljarder pund per år till den brittiska ekonomin.

  • Du kan få en akademisk examen i destillering.

  • Pepparröran i Tabascosåsen lagras i Jack Daniels fat innan den sedan görs till såsen som distribueras över hela världen.

  • En av de äldsta flaskorna med skotsk whisky, Old Vatted Glenlivet 1862, öppnades 2017. Droppar av den sällsynta whiskyn fångades inuti 50 schweiziska klockor,
    varav den dyraste kostade mer än £35 000.

  • Scotch/whisky som avdunstar under mognadslagringen kallas “änglarnas andel”.

  • För många whiskyproducenter är destilleriets storlek och form en lika viktig faktor som
    korn, jäst eller vatten för spritens karaktär.

  • Vissa destillatörer ser bortom traditionella spannmål i produktionen av whisky. Kentucky-baserade Corsair producerar ett uttryck destillerat från röda och vita quinoakorn.

  • Single malt förväxlas ofta med whisky som bara ser ett fat. Det är verkligen produkten av ett enda destilleri så det kan faktiskt se flera fat.

  • Guinness världsrekord för den äldsta flaskan whisky i världen tillhör Glenavon Special Liqueur Whisky. Buteljerat mellan 1851 och 1858, såldes den på auktion för £14 850.

  • Glenfiddich betyder "hjortens dal".

  • Kanadensisk whisky var en gång känd som "brun vodka".

  • Royal Brackla Distillery i Nairn, Skottland ligger i Cawdor Estate, hemmet för den fiktive "Thane of Cawdor" - Macbeth, i Shakespeares pjäs.

  • Förra året firades World Whisky Day i 47 olika länder av mer än 25 000 personer.