I. Rom från början
Lär grunderna i hur man provar rom, om vilka glas man ska använda, om historien och framställningen.
Vi provar huvudtyperna av lagrad premium rom och lär oss varför de smakar som de gör med avseende på råvaror, tillverkning, lagar, lagring etc.
II. Cognac från början
Vill ni utmana era kunskaper om COGNAC samt lära er mer hur man provar cognac, om dess historia och framställning?
Prova huvudtyperna av lagrat vindestillat/eau de vie från Cognacs regioner t.ex. Grand champagne eller Petit champagne och lär varför de smakar som de gör med avseende på råvaror, tillverkning, lagring etc.
III. Calvados från början
Välkommen till Äppelriket Calvados!
Normandie i Frankrike är ett specifikt område för calvadostillverkning
Calvados måste enligt lag lagras minst 1 år innan buteljering, men det är inte ovanligt med betydligt längre lagring än så.
Äppelbrännvin tillverkas också i flera andra länder, till exempel Tyskland, Spanien, England, USA..Sverige!
IV. Grappa från början
Grappa! är ett pressrestdestillat och görs av resterna från vintillverkning främst i norra Italien. När man använt druvorna vid jäsningen till vin tar man bort skal, fruktkött, kärnor från vinet och av dessa restprodukter kan man med speciella metoder få fram alkohol.
I EU får beteckningen grappa bara användas för italienska destillat.
V. Tequila
Äkta tequila kallas - tequila 100 % agave och görs på liljeväxten Agave blue Weber. Det finns olagrad tequila och så finns lagrad tequila som är en god avec och kan på många vis mäta sig med mer kända spritsorter.
Det finns även släktingar till tequilan som Sotol och Mezcal som är värda en provning.
Pris: 585 kr p.p.
VI. Armagnac
Armagnac är ett druvdestillat från det franska distriktet Armagnac i sydväst
som görs genom destillation av vitt vin. Armagnac destilleras traditionellt
endast en gång. På grund av sitt varmare klimat blir det en tyngre, fruktigare och en mustigare smak än cognac.
VII. Gin
Prova olika ginsorter och gör den perfekta:
Martinin, Martinezen, Negronin, Gin&Tonic
Alla ginsorter blir inte lika bra i blandningar med andra ingredienser!
Lär vilka blandningar som fungerar bäst!
Ginprovningar i Stockholm