Mältning av korn är det allra första momentet. Kornet blötläggs i stöp-kar under några dagar. Därefter får det gro tills stärkelsen i kornet börjar omvandlas till vattenlösliga sockerarter. För att stoppa groningen röks och torkas malten antingen över torveld och/eller med varmluft. Den torkade malten mals i en särskild krossningskvarn, så att det blir till grovt mjöl. Flertalet destillerier har egna spannmålsleverantörer. Idag är det ytterst fåtal destillerier som mältar sitt eget korn. Till dessa hör bl.a. Springbank.

Mäskning - Mjölkrosset läggs i vatten så att sockret som finns i det sköljs ur. Därefter silas mjölresterna bort.
Det färdiga sockervattnet kallas mäsk.
Jäsning - Den färdiga mäsken blandas med jäst. Jäsningen pågår i några dagar. Resultatet blir att sockret i mäsken omvandlas till alkohol.

Destillation - Mäsken kokas i en destilleringsapparat för att alkoholen skall separeras från vattnet. Först kokas Foreshots och Heads-alkoholen bort och lämnar mäsken i form av ånga. Den renare alkoholångan - Hearts - kyls ner, blir till vätska återigen och tas tillvara. Kvar blir sen tyngre alkoholer - Tails - som går till omdestillering. Denna procedur upprepas en eller två gånger till för att den sparade alkoholen skall bli renare. Kom och lär mera!

 

Lagringen - Alkoholen vattnas och tappas därefter över i ekfat och lagras i minst tre år (2 år).
Änglarnas andel - 3-5% av all lagrad whisky!

 

Den officiella geografiska indelningen enligt branschföreningen The Scotch Whisky Association är - Lågländerna, Högländerna, Speyside och Islay.
Tidigare räknades Campbeltown som ett eget distrikt. Eftersom det endast finns tre destillerier kvar anser The Scotch Whisky Association att den skall tillhöra distriktet Högländerna.  Det bör påpekas att Campbelltown fortfarande räknas som ett eget distrikt av de flesta whiskykännare.
Det finns idag ungefär 90 destillerier i funktion.

Lowlands ( Lågländernas)

whisky kommer från destillerier söder om en linje som är belägen mellan Dundee i öster och Greenock i väster. En whisky från Lågländerna brukar destilleras tre gånger. Smaken blir neutralare och fruktigare än den whisky som destilleras två gånger. Whiskyn som tillverkas i Lågländerna innehåller nästan ingen torv, därför har den en sötare och mjukare doft än övrig skotsk maltwhisky. Auchentoshan, Rosebank, Bladnoch är kända namn på lågländare.

Highlands (Högländernas)

 läge är norr om linjen mellan Dundee och Greenock. Högländerna är ett stort område, som brukar indelas i ett flertal underdistrikt. I de norra Högländerna (Northern Higlands) tillverkas en kraftfull whisky med tydlig sötma. De östra högländerna (Eastern Highlands) ligger mellan Nordsjökusten och Speyside. En whisky från de östra delarna är torr, kraftig, fruktig och har en tydlig rökighet. Ett annat delområde är Islands, öar som är belägna utefter kusterna. Whiskyn härifrån har en kraftfull karaktär, som är kryddig och rökig. De öar som tillverkar whisky är Arran, Orkney, Jura, Lewis, Mull och Skye. Orkneys whisky har en doft av honung eftersom torven innehåller mycket ljung. Lite kuriosa - George Orwell skrev "1984" på ön Jura. Glenmorangie, Talisker, Highland Park är de mest kända.

edradour01t.jpg

Speyside

ligger i Högländerna, närmare bestämt i floden Speys dalgång. Speyside är det största och mest välkända whiskydistriktet. Eftersom Speyside har ett speciellt fuktigt klimat anses det vara ett eget område. Whiskyn från Speyside anses vara lätt, elegant och komplex. Avsaknaden av torv ger en karakteristisk sötma. Det finns 46 destillerier i Speyside. De mest kända är Glenfiddich, Glenlivet, The Macallan, Glenfarclas

Islay är en ö som ligger på Skottlands västkust utanför Mull of Kintyre. Whiskyn från Islay anses vara den mest karaktärsfulla. Malten röks mycket kraftigt- oftast! Whiskyn har även en tydlig karaktär av tjära. Den torv som används innehåller bl.a. förmultnad ljung, kråkbär, fräkenväxter och tång som ger en utmärkande doft och smak till whiskyn. Närheten till havet gör att en Islay - whisky har en salt och ibland medicinliknande jod karaktär. Detta gäller även whiskyn från öarna utanför Högländerna. Islay är en liten ö, den är bara 40 km lång och har nio destillerier: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin och Laphroig, (Port Ellen) och det nya Kilchoman Distillery.

Campbeltowns whisky har till skillnad från övrig Highland whisky en betydligt kraftfullare smak med en framträdande rökighet. Campbeltown är beläget på halvön Mull of Kintyre. För hundra år sedan fanns där över trettio destillerier och det var den största whiskyregionen efter Högländerna. Idag finns det bara två kvar, Glen Scotia och Springbank(med Longrow & Glengyle). Det kan tilläggas att Paul McCartney har ett hus på Mull of Kintyre och skrev en låt med samma namn. Mull är ett ord med gäliskt ursprung, som betyder udde.

Irländsk whiskey

Whiskey malten torkades utan att komma i kontakt med rök i stora ugnar, vilket gör att kornets naturliga smaker blir mer framträdande. Skottarna använde vanligtvis torv medan irländarna använde stenkol. Whiskeyn trippeldestilleras vilket ger en mjukare och rundare neutralare smak. Pannorna är större än de skotska. En viktig del i tillverkningen är att de även använder en stor del omältat korn. Irländarna framhäver själva processen och faten före blenderns skicklighet, som man gör i Skottland.

I Skottland dracks länge mer irländsk whisky än skotsk dito.

Amerikansk whiskey/whisky och Bourbon

Den första amerikanska whiskeyn framställdes, av immigrerade irländare och skottar som hoppades på en bättre framtid i det nya landet i väster. De odlade oftast sin vanliga spannmål i sitt nya hemland. I Pennsylvania med omnejd odlades mest korn men i Kentucky blev indianernas majs den gröda som kom att odlads mest.
I begynnelsen var de amerikanska whiskeysorterna, i likhet med de skotska, alla pot-still destillerade, men efter 1850-talet blev Coffeyapparaterna populärare och mer ekonomiska. I dag används speciella kolonnapparater till nästan all amerikansk whiskeyproduktion.

Annorlunda Amerikanskt: Charbay, St.George Spirits  McCarthy's, Essential Spirits, OLD POTRERO®, Stranahan's Colorado Whiskey

Merparten av USA:s whiskeytillverkning är koncentrerad till staterna Kentucky och Tennessee även om en hel del även tillverkas i Maryland och Virginia. Ett av de mest kända märkena, Jack Daniel's (som inte är en bourbon), tillverkas i den lilla staden Lynchburg (har inget med lynchning att göra) i Tennessee. I Lynchburg råder "lustigt" nog totalt alkoholförbud. Pastorn Elijah Craig är enligt vissa källor den förste som tillverkade whiskey i USA. Detta skulle ha skett 1789. Andra källor hävdar att destilleriet Evan Williams var först år 1783.

Whiskeytyper

Straight whiskey
Straight whiskey innebär att whiskeyn destilleras ur mäsk som innehåller minst 51% av något bestämt sädesslag samt att destillatet inte blandats med neutral sprit.
Bourbon, Tennesse, Rye och Corn whiskey är alla straight whiskeys.
Blended whiskey
Blended whiskey (förväxla inte med skotsk blended!) är en blandning av olika straight whiskeys och neutral sprit. Dock måste blended whiskey innehålla minst 20% straight whiskey för att kallas blended.
Bourbon
Bourbon destilleras ur mäsk som enligt amerikansk (federal) lag måste innehålla minst 51% majs, vanligtvis innehåller det omkring 60% majs. Övriga 49% består av annat spannmål som korn och/eller råg där en del av kornet är mältat för att kunna omvandla majsens stärkelse till jäsbart socker. Bourbon har sitt ursprung i Bourbon County i delstaten Kentucky och där framställs även 80% av all världens bourbon.
Sour mash är en tillverkningsmetod som används av de flesta destillerier i USA och framför allt vid framställning av bourbon och rye whiskey. Metoden går ut på att man tar en del av mäsken från föregående destillering och tillsätter den till den nya mäsken. Detta gör man antingen vid mäskningen, jäsningen, eller vid båda tillfällena. Orsaken till att man gör på detta sätt är att ge en jämnare och starkare smak . Om man inte tillsätter sour mash kallas mäsken för sweet mash.

Bourbons karaktäristiska söthet och vaniljaromer kommer från de hårt rostade ekfaten där spriten lagras efter destilleringen. Vid fattillverkningen så värms insidan av de blivande faten upp så kraftigt att det färska ekträet rostas. Rostingen är så kraftig att ekens naturliga socker karamelliseras. Enligt amerikansk lag skall bourbon lagras minst två år på fat men vanligtvis lagras bourbon mellan fyra och tolv år. De rostade ekfaten får endast användas en gång.
Några bra; Buffalo Trace Distillery, Heaven Hill, Rip Van Winkle

 Tennessee Whiskey

Tennessee Whiskey, som vanligtvis och felaktigt kallas en bourbontyp, framställs på ett nästan exakt samma sätt som bourbon. Innan spriten lagras på rostade ekfat, filtreras den mycket långsamt (ca 10 dagar) genom ett träkolsfilter från sockerlönnen, vilket ger whiskeyn en lite rökig söthet. Detta steg är så speciellt så whiskeyn enligt amerikansk lag är av ett annat slag än vanlig bourbon. Tennessee whiskey har sitt ursprung i delstaten Tennessee. Kända namn är Jack Daniels & George Dickel. [
Rye
Rye framställs ur mäsk som innehåller minst 51% råg (rye = råg). Rye är till smaken lite tyngre än bourbon och har en liten besk smak från rågmaltet, men utseendemässigt är de nästan likvärdiga. Liksom Bourbon destilleras rye i kolonnapparat och lagras på rostade ekfat. Rye har sitt ursprung i delstaten Pennsylvania. Bra rye t.ex. Old Potrero, Rittenhouse m.fl.

Corn Whiskey

Corn Whiskey framställs ur mäsk som innehåller minst 80% majs (corn = majs). Tillskillnad mot bourbon behöver corn whiskey inte lagras. Om producenten väljer att lagra corn whiskey, görs detta i orostade ekfat eller begagnade bourbonfat. Corn whiskey är den amerikanska urwhiskeyn. Det är föregångaren till bourbon och har sitt ursprung i delstaten Kentucky. Corn whiskey har lite av en hembränningsstämpel över sig.


Blended Whiskey

Den verkliga storsäljaren på den amerikanska hemmamarknaden är utan tvekan blended whiskey. Blended är mer lättdrucken och lättare i smaken än både rye och bourbon vilket även är en av orsakerna till dess popularitet. Priset på produkten spelar troligtvis också en stor roll. Blended är mycket billigare än straight whiskey efter som den till 80% består av neutral massproducerad ren sprit. Övriga 20% består av bourbon och rye i olika blandningar. Exakt sammansättning är naturligtvis en företagshemlighet.

I Sverige förekommer inte så mycket blended whiskey. I Systembolagets sortiment finns Seagram's Seven Crowns som faktiskt är en av de största märkena.

Andra varianter av blended är blended bourbon och blended rye. De består av en straight whiskey (bourbon eller rye) som blandats ut med neutral sprit. Dock måste 51% av blandingen vara bourbon eller rye.


Wheat Whiskey framställs ur mäsk vars huvudingrediens minst måste vara 51% vete (wheat = vete). Detta är en ganska ovanlig whiskytyp. Det finns naturigtvis även "vanlig" maltwhisky i USA


Dram - ett storleksmått på en servering av whisky; normalt ca 2.5 cl på Islay 3.5

E150 - vissa single malt använder sig av karamellfärg för att få en för ögat tilltalande produkt. I blended industrin är detta accepterat och är mer regel än undantag. Om whiskyn står i starkt solljus bleknar den med tiden om den innehåller karamellfärgen - E150.

Begreppet proof - amerikansk whiskey - är ett alternativt mått på alkoholstyrka. 100 proof = 50 % (vol.). Brittisk proof definierar 100 proof vid ca 57,2 % (vol.) som är ganska precis cask strenght, eller styrkan på whiskyn i fatet innan blandning med vatten och tappning på flaska vid 40% (vol.) =80 US proof = 70 brittisk proof.

Oberoende buteljerade - Den whisky som produceras av ett destilleri kan köpas av en firma som själva bestämmer hur whiskyn ska handhavas. De kan välja att lagra på annorlunda fat, bestämma lagringstiden och med vilken alkoholprocent den ska buteljeras. Eftersom de köper in enstaka fat finns dessa buteljeringar i begränsad upplaga. Oftast buteljeras flaskorna med en etikett som anger:

 *Vid vilket destilleri den destillerades - vissa destillerier vill inte det eller så måste namnet ändras!

* När den destillerades

* När den buteljerades

* Vilken typ av fat som använts - sherry, port, cognac etc

* Kod på tunnan som flaskan buteljerats från.

* Flasknummer - serie nr etc

* Antal flaskor som de tappat från en tunna eller parti.

Ofta så buteljerar de utan E 150, med cask strength och utan kylfiltrering. Ofta lagras whiskyn på andra platser än destilleriets egna, vilket gör att den specifika milöjön inverkar på oberoende buteljeringar annorlunda än på destilleriets egna.

Begrepp inom whiskyhanteringen

Babywhisky - fillings - white dog - råsprit; nydestillerad olagrad whisky-sprit.

Single Cask - whisky från ett och samma fat.

Cask Strength - whisky med ursprunglig (outspädd) alkoholhalt ca 50-65% .

Raw Cask - outspädd, ofiltrerad och ostabiliserad whisky.

Rye - whisky gjord på minst 51% råg.

Straight whiskey - får aldrig domineras av ett enda sädesslag, högst 49% och kommer från en destillering.
Blended straight whiskey är en blandning av flera straight whiskey.
Blended whiskey är en blandning av straight whiskey och neutral sprit.

Blended malt whisky är en blandning av olika simgel malt whisky.
Blended whisky är en blandning av singel malt whisky och neutral grain whiskysprit.

Bourbon - mäsken måste bestå av majs till minst 51%. Sedan en blandning av korn, vete, råg i olika förhållanden

Bonded - whisky från ett och samma destilleri under en och samma säsong

Cornwhisky - gjord på mestadels majs och lagras en kort tid på antingen nya amerikanska ekfat, eller sådana som redan använts till bourbon..hillbilly-dryck ibland samma som: Moonshine, white lightning, mountain dew, hooch,och Tennessee white whiskey som är olagrad.

Grain whisky - sprit gjord på vete oftast och destillerad i stora kolonnpannor främst gjort för blended whisky.

Non-chill filtred - ej kylfiltrerad - whisky som bara är lätt filtrerad. Filtrering av normal whisky bygger på att man kyler ner whiskyn ordentligt för att sedan filtrera den. Detta leder till att vissa smakämnen också filtreras bort, oftast en negativ effekt och det är därför vissa destillerier buteljerar whiskyn utan denna
filtreringen.